افسردگی سایکوتیک (Psychotic depression) یا افسردگی روان پریشانه ، دورهای از افسردگی است که با علائم روانپریشی همراه است. این اختلال، ممکن است در زمینه اختلال دوقطبی و افسردگی نیز رخ دهد. اینکه شما بتوانید این نوع از افسردگی را از اختلال اسکیزوافکتیو تشخیص دهید نیز کار دشواری است.
افسردگی سایکوتیک، حالت روانی گذرایی است که با ادراکات غیرعادی مشخص میشود. این ادراکات نیز شامل هذیان و توهم میشوند. این نوع افسردگی، برای متخصصان بهداشت روان، اختلالی جدی و مهم است. چون فرد مبتلا به آن، ممکن است به خود و دیگران نیز آسیب برساند. جالب است بدانید که برخی از دانشمندان این مشکل را نه یک بیماری، بلکه نوعی اختلال در مغز میدانند. در واقع روانپریشی به دلیل اختلال در بخشی از مغز است که در تشخیص اتفاقات درون و بیرون از ما تاثیر میگذارد.
به طور کلی روانپریشی در بین افراد زیادی شایع است. در این اختلال، تغییرات مغزی باعث میشوند که فرد چیزهایی را ببیند و بشنود که وجود ندارند. برای همین افراد مبتلا به روانپریشی باید زودتر تحت درمان قرار گیرند وگرنه باور غیر واقعی بودن دیدهها و شنیدههایشان، سخت میشود.
علائم افسردگی سایکوتیک یا روان پریشانه
افسردگی سایکوتیک به دلیل وجود همزمان دو مشکل افسردگی اساسی و سایکوز، باعث ایجاد علائم زیر در فرد میشود:
- توهم در شنیدن، دیدن و بوییدن چیزهای غیر واقعی؛
- تفکر هذیانی؛
- خستگی طولانی مدت و داشتن انرژی کمتر از حد معمول؛
- از دست دادن لذت از هر چیزی؛
- خواب آشفته؛
- تغییرات در اشتها و وزن؛ در این مقاله می توانید نشانه های بی اشتهایی عصبی را بخوانید.
- احساس بیارزشی و گناه؛
- نداشتن توانایی در تمرکز؛
- نداشتن توانایی در تصمیمگیری؛
- فکر کردن به مرگ و خودکشی؛
- اختلال روانی حرکتی و کندی در افکار، احساسات و حرکت؛
- حالت گیجی و بیحوصلگی؛
- خلق و خوی پایین؛
- غم و ناامیدی مداوم؛
- مشکل در خواب از جمله خواب زیاد یا کمتر از حد معمول؛ علائم و درمان اختلال خواب را این مقاله بخوانید.
- احساس درماندگی و نفرت از خود؛
ویژگی های رفتاری افراد مبتلا به سایکوتیک
در زیر ویژگیهای رفتاری افراد مبتلا به افسردگی روان پریشانه برای شما بیان میشود:
- در افسردگی سایکوتیک فرد در بیشتر ساعات روز، احساس غمگینی و ناامیدی دارد و بدون علاقه داشتن به چیزی زندگی میکند.
- همانطور که گفته شد علائم افسردگی روان پریشانه، شامل هذیان و توهمات میشوند که این علائم، منعکسکننده خلق و خوی عمیقا افسرده فرد مبتلا است. اینگونه افراد در بیشتر اوقات خود را مقصر کارها و اتفاقات ناگوار میدانند یا فکر میکنند مرتکب جرمی شدهاند.
- افراد در صورت افسردگی از نوع سایکوتیک شدید نیز ممکن است، دچار عقبافتادگی حرکتی شوند که این امر باعث کندی افکار و حرکات فیزیکی آنها میشود. برخی دیگر از افراد نیز ممکن است دچار آژیتاسیون روانی حرکتی شوند. به گونهای که نتوانند در جای خودشان آرام باشند یا یک جا بنشینند. در نتیجه دچار بیقراری مداوم میشوند.
- افراد مبتلا به سایکوتیک، امید به زندگی کمی دارند و بر این عقیدهاند که زندگی ارزش زیستن ندارد. در عین اینکه برخی دیگر دچار احساس تحریکپذیری و خشم میشوند و این موارد در رفتارهایشان نیز مشهود است.
- اینگونه افراد، دوستان صمیمی و عزیزانی را ندارند که به آنها اعتماد کنند. اما در صورت داشتن دوست نیز ارتباط کمی با او برقرار میکنند.
- فرد مبتلا به سایکوتیک، تماس کمی با خانواده خود دارد و در بیشتر اوقات، تنهایی و دوری از آنها را ترجیح میدهد.
- اینگونه افراد، با وجود آزمایشهای متعدد بر این عقیدهاند که بیماری جسمی خاصی دارند.
- افراد مبتلا به این افسردگی، توهماتی نظیر داشتن قدرتهایی منحصر به فرد و خاص را دارند. برخی دیگر نیز به افراد مشهور اعتقادات افراطی دارند یا خود را شخصیتی تاریخی میدانند.
- شاید تعجب کنید؛ اما افراد مبتلا به این اختلال، در بیشتر اوقات صداهایی را میشنوند که آنها را مورد انتقاد و تمسخر قرار میدهند. این توهم، ممکن است در دیدن حیوانات ترسناک، تهدیدکننده و تعقیبکننده توسط شخص مبتلا نیز همراه باشد.
- افراد مبتلا به این اختلال، دچار پارانویا و سوءظن غیرمنطقی یا افراطی نسبت به اطرافیانشان نیز میشوند.