آشنایی با میکروب معده
برای برخی از افراد، عفونت ناشی از هلیوباکتر پیلوری باعث ابتلا به سرطان معده میشود. عفونت معده ناشی از میکروب معده (باکتری معده) شایع است. در حدود دوسوم جمعیت جهان این باکتری را در بدن خود دارند. برای اغلب افراد، این باکتری باعث به وجود آمدن زخم یا علائم دیگر نمیشود. در صورتی که این باکتری مشکلاتی را برای شما فراهم کرد، داروهایی وجود دارد که باعث کشتن این میکروبها و کمک به التیام درد و زخم میشوند. با دسترسی بیشتر افراد به آب سالم و بهداشت، افراد کمتری نسبت به قبل به این باکتری معده مبتلا میشوند.
پس از ورود هلیوباکتری به بدن، به غشای معده حمله میکند، غشای معده از شما در برابر اسیدی که بدن برای هضم غذا استفاده میکند، محافظت میکند. وقتی باکتری معده آسیب قابل توجهی به غشای معده وارد کرد، اسید میتواند وارد غشا شود و باعث به وجود آمدن زخم معده گردد. زخم معده موجب خونریزی، عفونت و جلوگیری از حرکت غذا در دستگاه گوارش میشود.
علت میکروب معده، غذا، آب یا ظرف آلوده میباشد. این بیماری در کشورها یا جوامعی که فاقد سیستم فاضلاب مناسب هستند یا آب سالمی ندارند بیشتر شایع است. همچنین باکتری معده از طریق تماس با بزاق یا مایعات دیگر بدن فرد مبتلا به آن قابل سرایت است.
میکروب معده در کودکان شیوع بیشتری دارد و بسیاری از افراد در دوران کودکی به این بیماری مبتلا میشوند، اما این باکتری به بزرگسالان نیز قابل سرایت است. این باکتریها برای سالیان زیادی در بدن زندگی میکنند و در اغلب موارد افرادی که مبتلا به آنها میشوند دچار زخم معده و علائم دیگر نمیشود. پزشکان به طور قطع نمیدانند که چرا تنها تعدادی از افراد پس از ابتلا به میکروب معده، زخم معده و ... میگیرند.
علائم میکروب معده :
اکثر مبتلایان به میکروب معده هیچگاه علامت یا نشانه ای نخواهند داشت. هنوز مشخص نیست که چرا این اتفاق می افتد ، اما ممکن است برخی از افراد با مقاومت بیشتری در برابر اثرات مضر میکروب معده متولد شوند.
هنگامی که علائم میکروب معده رخ می دهد ، ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- درد یا سوزش در شکم
-
- درد شکم هنگام خالی شدن معده
-
- حالت تهوع
-
- از دست دادن اشتها
-
- آروغ زدن مکرر
-
- نفخ
-
- کاهش وزن بدون دلیل
چه زمانی به پزشک مراجعه کنید؟
در صورت مشاهده هرگونه علائم و نشانههای مداوم که نگران کننده شما هستند، با پزشک خود ملاقات کنید. در صورت تجربه علایم زیر به پزشک مراجعه کنید.
- درد شدید یا مداوم شکم
-
- بلع مشکل
-
- مدفوع خونین یا سیاه
-
- استفراغ خونین یا سیاه یا استفراغ سیاه
درمان
اگر به زخم معده مبتلا شده اید که ناشی از میکروب هیلکوباکتری معده است، درمان میکروب معده شما شامل کشتن میکروب ها، درمان غشای معده و پیشگیری از بازگشت زخمها میشود. بهبودی فرد بین یک تا دو هفته طول میکشد.
پزشک احتمالا چند نوع دارو را برای شما تجویز میکند. این داروها از قرار زیر هستند:
آنتی بیوتیکهایی مثل آموکسی سیلین، کلاریترومایسین، مترونیدازول، تتراسایکلین یا تینیدازول برای کشتن میکروب معده بدن. احتمالا باید دو دارو از این دسته مصرف کنید.
داروهایی که باعث کاهش میزان اسید معده میگردند. از جمله این داروها میتواند به پنتوپرازول یا رابپرازول اشاره کرد.
اکسید بیسموت که در کنار آنتی بیوتیکها به کشتن میکروب هلیکو باکتری معده کمک میکند، باعث انسداد هیستامین شیمیایی (که عامل تسریع در تولید اسید بیشتر توسط معده است) میشود. این داروها شامل فاموتیدین، نیزاتیدین یا رانیتیدین میشود.
درمان شما به این معناست که در هر روز باید حدود ۱۴ قرص یا بیشتر مصرف کنید و طول دوره درمان چند هفته است که شاید به نظر زیاد بیاید. اما باید هر چیزی که پزشک تجویز میکند را مصرف کنید و از دستورالعملهای او پیروی کنید. در صورتی که آنتی بیوتیکها را فورا مصرف نکنید، باکتری معده شما نسبت به آنها مقاوم میشود و در نتیجه درمان میکروب معده (عفونت ها) سختتر انجام میشود. در صورتی که داروها شما را اذیت میکند، با پزشک در مورد روشهای درمانی و نحوه کنترل عوارض جانبی مشورت کنید. یک ماه پس از اتمام دوره درمان، پزشک تنفس یا مدفوع شما را بار دیگر مورد آزمایش قرار میدهد تا مطمئن شود میکروب معده از بین رفته است.